Solceller giver elregningen baghjul hos bilforhandler

Næste gang du skal se på biler hos Toyota-forhandler Hanherred & Himmerland biler a/s i Løgstør, vil du kunne se mere end lækre biler. Toyota i Løgstør har nemlig valgt at sætte solceller på taget for at give elforbruget et hak ned af og samtidig skåne miljøet.

Et moderne bibliotek er selvfølgelig også et miljøvenligt bibliotek med en grøn profil og et mærkbart reduceret energiforbrug.

Et moderne bibliotek handler om meget mere end bogreoler og bøger, der skal ekspederes. Så på Herning Bibliotek tænkte de sig ekstra godt om, da der skulle investeres i et nyt belysningsanlæg. Det oprindelige budget lå på 1,6 millioner kr., men med hjælp fra Blue Install faldt valget på en løsning med en øget investering på 500.000 kr.

Det var en god idé, da biblioteket på den måde har fået en løsning, der nedsætter det årlige energiforbrug med 50.000 kWh i forhold til et traditionelt belysningsanlæg. Ved hjælp af nye linje-armaturer på hele 790 meter samt 155 stk. nye LED-pendler er der skabt en løsning, som er helt i tråd med bibliotekets moderne designudtryk.

Den forholdsvist beskedne investering vil hvert år spare mærkbart på energiforbruget, men det er samtidig også en del af filosofien bag det nye bibliotek. Alt er nærmest automatiseret, hvilket tydeligt ses ved boghåndteringen, som foregår med robot og rullebånd. Automatiseringen ses også ved linje-armaturerne, som er lysdæmpede, så de kun giver lys på gangene, når der færdes besøgende.

Grøn profil – god forretning

Per Hannesbo kan hver dag følge med i, hvor meget strøm anlægget producerer, og han ser ikke finansieringen af solcelleanlægget som en udgift, men som en investering der giver pote:
”Vi havde lidt penge på bogen, som egentlig ikke gav det store afkast, og derfor ville vi gerne investere dem. Solceller viste sig at være en god forretning for os, da vi ikke bliver beskattet af investeringen og samtidig får momsen tilbage. Og selvom vi ikke havde haft likviditeten til at investere i solcellerne, havde vi gjort det alligevel, da vi fandt ud af, hvor god en investering det egentlig er,” fortæller Per Hannesbo, der med tiden gerne vil tage skridtet videre og få endnu flere solceller på bygningens tilstødende tagflade.
”Vi er jo en miljøcertificeret virksomhed, og vi er stolte af at have fået en endnu grønnere profil med vores solceller,” slutter Per Hannesbo.